ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ
ΟΙ ΙΑΜΑΤΙΚΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ
Η φύση, εκτός από σπάνια τοπία και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, «χάρισε» στην Ελλάδα και πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας, ενώ οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές, ήδη, από τους αρχαίους χρόνους.
Οι ιαματικοί φυσικοί πόροι είναι διάσπαρτοι στην ελληνική επικράτεια και η γεωγραφική κατανομή τους δεν είναι τυχαία, καθώς συνδέεται είτε με τεκτονικά γεγονότα (π.χ. πηγές Καϊάφα, Κυλλήνης, Λαγκαδά), είτε με ηφαιστειακές δραστηριότητες (π.χ. πηγές Μεθάνων, Μήλου, Λέσβου, Σαμοθράκης, Λήμνου). Τα νερά των συγκεκριμένων πηγών διαφέρουν από τα συνηθισμένα, είτε λόγω της υψηλής τους θερμοκρασίας, είτε λόγω της παρουσίας σπάνιων δραστικών συστατικών. Τα νερά αυτά χαρακτηρίζονται ως μεταλλικά εξαιτίας της θερμοκρασίας ή της γενικής τους χημικής σύστασης. Εκτός από τις ψυχρές μεταλλικές πηγές υπάρχουν και οι θερμοπηγές, με τις οποίες οικοδομήθηκε ένας κλάδος θεραπευτικής αγωγής, η ιαματική υδροθεραπεία (θερμαλισμός).
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Στόχος είναι ο επισκέπτης να αισθάνεται περισσότερο τουρίστας και όχι περιθαλπόμενος, έχοντας τη δυνατότητα να συμμετέχει και στα τοπικά δρώμενα, με έμφαση στην απόκτηση εμπειριών για τις τοπικές κουλτούρες και τη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών. Ακόμα και εμποδιζόμενα άτομα να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες.
Οι ξενοδοχειακές μονάδες με δυνατότητα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ιαματικών φυσικών πόρων (SPA) πρέπει να είναι οργανωμένες, ώστε να πληρούν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις και παράλληλα να ενταχθούν, όσο είναι εφικτό, στο φυσικό περιβάλλον και τη φυσιογνωμία του τόπου δραστηριοποίησής τους.
Για την επιτυχή ανάπτυξη ενός σύγχρονου μοντέλου ιαματικού τουρισμού, η επιχειρηματική πρακτική θα πρέπει να στηρίζεται στην ισότιμη προώθηση των οικονομικών, κοινωνικών, εργασιακών και περιβαλλοντικών θεμάτων, σε καθημερινή εφαρμογή, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής ευθύνης. Αυτό, εκτός των άλλων, μπορεί να επιτευχθεί με:
- Τη διαμόρφωση του SPA της ξενοδοχειακής εγκατάστασης, έτσι ώστε να είναι ελκυστικό στον επισκέπτη.
- Τη χρήση τοπικών δομικών υλικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Την εξοικονόμηση φυσικών πόρων (νερού).
- Την αύξηση της χρήσης τοπικών προϊόντων, μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε συνδυασμό με μεσογειακή διατροφή. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται το τοπικό εισόδημα και επιβραβεύονται οι τοπικές κοινωνίες.
- Τη μείωση απορριμμάτων με την εφαρμογή καλών πρακτικών.
- Τη στελέχωση του υδροθεραπευτηρίου με ιατρούς κλασσικής ιατρικής ή/και εναλλακτικής, φυσιοθεραπευτές κλασσικούς ή/και εναλλακτικούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους κ.ά.
- Την κατάλληλη διαφήμιση και προώθηση του προσφερόμενου προϊόντος από ειδικούς.
- Τη σωστή και αποτελεσματική Διαχείριση της επιχείρησης στηριζόμενη στα σύγχρονα διεθνή πρότυπα.
Η σωστή εφαρμογή του μοντέλου ανάπτυξης ιαματικού τουρισμού θα έχει ως αποτέλεσμα, ο φιλοξενούμενος και χρήστης του SPA της ξενοδοχειακής εγκατάστασης να αποκτήσει ισορροπία των λειτουργιών σώματος-ψυχής-νου, να αισθανθεί ευεξία σωματική, ψυχική, νοητική, έτσι ώστε στο τέλος να σκεφθεί «Ναι, είδα θετικά αποτελέσματα, πέρασα καλά, θέλω να ξαναπάω και να το προτείνω και στους φίλους μου!!!».
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού είναι ο αρμόδιος φορέας για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας, Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού, Κέντρου Θαλασσοθεραπείας, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
Το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) χορηγείται εφάπαξ εφόσον:
-
Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της επιχείρησης εφαρμόζεται ο Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας 9833/02.06.2009 (Φ.Ε.Κ. 1055/Β) Υ.Α.
-
Έχει εκδοθεί απόφαση αναγνώρισης του ιαματικού φυσικού πόρου, του οποίου θα γίνει χρήση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3498/2006 και τις, σε εκτέλεση αυτού, προβλεπόμενες Υπουργικές αποφάσεις.
-
Έχουν εγκριθεί από τον Ε.Ο.Τ. οι αρχιτεκτονικές μελέτες των εγκαταστάσεων.
-
Έχει διενεργηθεί από τον Ε.Ο.Τ. αυτοψία στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και να έχει διαπιστωθεί, ότι εφαρμόσθηκαν οι εγκεκριμένες μελέτες και τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες προδιαγραφές.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι:
- ’ρθρο 17 του N. 3498/06 (Φ.Ε.Κ. 230/Α’) «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις».
- Υπ’ αριθμ. 9833/26.05.2009 (Φ.Ε.Κ. 1055/Β) Υ.Α. Τουριστικής Ανάπτυξης «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων λειτουργίας των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας, των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού και των Κέντρων Θαλασσοθεραπείας, καθώς και των οικονομικών επιβαρύνσεων, της διαδικασίας και των απαραίτητων δικαιολογητικών για την απόκτηση του ειδικού σήματος λειτουργίας τους».
- Υπ΄αριθ. 14759/09.11.2011 (ΦΕΚ 2657/Β) ΚΥΑ Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Πολιτισμού & Τουρισμού «Απλούστευση της διαδικασίας Χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας, Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού και Κέντρα Θαλασσοθεραπείας. Ένταξη της διαδικασίας στα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (Ε.Κ.Ε.), σε εκτέλεση των διατάξεων του Ν. 3844/2010 (ΦΕΚ 63/Α)».
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
|