ÁÑ×ÉÊÇ ÓÅËÉÄÁ ÅÔÁÉÑÅÉÁ ÅÑÃÁ ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ ÐÙÓ ÈÁ ÌÁÓ ÂÑÅÉÔÅ
 
¸ñãá
Ãåùôå÷íéêÝò ÌåëÝôåò
ÐåñéâáëëïíôéêÝò ÌåëÝôåò
ÊïéôáóìáôïëïãéêÞ ¸ñåõíá
ÃåùëïãéêÝò ÌåëÝôåò
- Äéá÷åßñéóç Õäáôéêþí Ðüñùí
- Áîéïðïßçóç Éáìáôéêþí Öõóéêþí Ðüñùí
Ôåëåõôáßá ÍÝá
4/8/2010
¸íáñîç ëåéôïõñãßáò ôçò áíáíåùìÝíçò éóôïóåëßäáò ìáò
Ï ðëçãùìÝíïò ðëáíÞôçò ìðïñåß íá áíáêÜìøåé
Óôïé÷åßá Åéêïéíùíßáò

P.S.G ÐÅÑÉÂÁËËÏÍÔÉÊÇ
ÃÅÙ-ÅÑÅÕÍÇÔÉÊÇ ÅÐÅ

Óðýñïõ ÄïíôÜ 10
Ô.Ê. 117 43 ÁèÞíá
Ôçë.:
210 9217366 Fax. 210 9211766
Email.
info@psgenvi.gr

Ï ðëçãùìÝíïò ðëáíÞôçò ìðïñåß íá áíáêÜìøåé

Ο πληγωμÝνος πλανÞτης μπορεß να ανακÜμψει

'Αρθρο της Δρ. Πηνελüπη ΣταυρÜκη στο περιοδικü ECOTECH (ΜÜρτιος 2007) σχετικÜ με τα περιβαλλοντικÜ προβλÞματα του πλανÞτη .ΑπειλÝς και τρüποι ανÜκαμψης

Ο πληγωμÝνος πλανÞτης μπορεß να ανακÜμψει

Στα επτÜ απειλητικÜ οικολογικÜ προβλÞματα η επιστÞμη και η τεχνολογßα Ýχουν απαντÞσεις. Το ζητοýμενο εßναι η πολιτικÞ βοýληση και - πρωτßστως - μια παγκüσμια κινητοποßηση
Απü: Δρ. Πηνελüπη ΣταυρÜκη, Γεωλüγο - Γεωχημικü, Περιβαλλοντολüγο


ΚÜνοντας Ýναν απολογισμü των δεδομÝνων που χαρακτηρßζουν το παρüν της κατÜστασης του ΠεριβÜλλοντος σε παγκüσμια κλßμακα και κοιτÜζοντας το μÝλλον με προβληματισμü, καταλÞγουμε üτι τÝσσερα εßναι τα βασικüτερα μηνýματα που παßρνουμε μÝσα απü αυτÞ τη διερεýνηση του παρüντος και του μÝλλοντος. Τα τÝσσερα αυτÜ μηνýματα εßναι:

- Ο ΠλανÞτης Γη απειλεßται απü σοβαρÝς περιβαλλοντικÝς εκτροπÝς.
- Απαιτεßται σωστÞ ενημÝρωση και περιβαλλοντικÞ παιδεßα απü μικρÞ ηλικßα.
- Η ¸ρευνα και η ΤεχνικÞ μποροýν με οδηγü το λüγο της αλÞθειας και της ΕπιστÞμης να δþσουν τις σωστÝς λýσεις και να αποτρÝψουν την απειλÞ των θανÜσιμων αυτþν εκτροπþν.
- Η σωτηρßα του ΠλανÞτη μας εßναι υπüθεση üλων μας, τüσο των ανθρþπων που βρßσκονται στα κÝντρα αποφÜσεων üσο και των απλþν πολιτþν. Κανεßς μας δεν εßναι Üμοιρος ευθυνþν και για τον λüγο αυτü üλοι οι λαοß της γης πρÝπει να αφυπνιστοýμε, σαν μια ομÜδα ειρηνικÜ, με ειλικρßνεια και βοýληση.

Τα μηνýματα αυτÜ εßναι Üρρηκτα συνδεδεμÝνα με την ποιüτητα ζωÞς, που βασßζεται σε δýο απαραßτητες προûποθÝσεις, στην παραγωγÞ και κατανÜλωση περισσüτερων αγαθþν και ενÝργειας και σ' Ýνα αναλλοßωτο φυσικü περιβÜλλον.

Μßα εκ νÝου αναφορÜ στα μεγÜλα, τα κορυφαßα προβλÞματα, που με την μορφÞ σοβαρþν περιβαλλοντικþν εκτροπþν απειλοýν το πλανÞτη μας και συνεπÜγονται μια μη αντιστρεπτÞ οικολογικÞ ανατροπÞ, αποτελεß χρÞσιμη υπενθýμιση.
ΕπτÜ, ως γνωστüν, εßναι τα μεγÜλα οικολογικÜ προβλÞματα που αφÞνουμε Üχαρη κληρονομιÜ στα παιδιÜ του 21ου αιþνα.

1. Το φαινüμενο του θερμοκηπßου (Global Warming)
2. Η δημιουργßα οπþν ¼ζοντος (Ozon Holes) απü την μεßωση του ατμοσφαιρικοý üζοντος της στρατüσφαιρας
3. Η üξινη βροχÞ (Acid rain)
4. Η ρýπανση της υδρüσφαιρας
5. Η εξαφÜνιση των ειδþν ( Species Extinction)
6. Η ελÜττωση του πüσιμου νεροý σε παγκüσμια κλßμακα
7. Ο Υπερπληθυσμüς.

Πüσο σοβαρÞ εßναι η κατÜσταση θα το αντιληφθοýμε εÜν σκεφτοýμε üτι τα προβλÞματα αυτÜ δεν μποροýν να απομονωθοýν και αντιμετωπιστοýν ξεχωριστÜ, εßναι αλληλοεξαρτþμενα με μια συνοχÞ δυναμικÞ, με μια σχÝση πολλαπλασιαστικÞ. Η Ýνταση του ενüς επηρεÜζει και μεγεθýνει την Ýνταση του Üλλου.
Τα μεγÜλα αυτÜ προβλÞματα εßναι προúüντα της ανθρþπινης παρÝμβασης, μιας παρÝμβασης που γιγαντþθηκε με την βιομηχανικÞ και μεταβιομηχανικÞ εποχÞ.
Η ανÜπτυξη Þταν το κυρßαρχο αßτημα στις αρχÝς του 20ου αιþνα üταν η "μηχανÞ" Ýμπαινε στην ζωÞ των ανθρþπων και ο πληθυσμüς της Γης Þταν ακüμα 1,6 δις. Η μαζικÞ παραγωγÞ των βιομηχανικþν αγαθþν, η ανÜπτυξη της τεχνολογßας, οι συγκοινωνßες, η εκμετÜλλευση των φυσικþν πüρων και των ενεργειακþν πηγþν Þταν επιτακτικÞ για την διατροφÞ και επιβßωση του πληθυσμοý της Γης που το 2006 εßχε φθÜσει τα 6,5δις. Δεν Ýγινε η üμως χρÞση, Ýγινε κατÜχρηση, δεν τηρÞθηκε το «μÝτρον Üριστον». Υπερκαταναλωτισμüς, αλüγιστη εκμετÜλλευση των φυσικþν πüρων, εκτροπÝς ποταμþν, αποδασþσεις, κατÜ κüρον χρησιμοποßηση χημικþν λιπασμÜτων και παρασιτοκτüνων, εßναι ορισμÝνες απü τις βασικÝς αιτßες που προκÜλεσαν διüγκωση των ρυπÜνσεων και συνεχÞ κατÜρρευση των οικοσυστημÜτων. Εßναι üμως κανüνας üτι η Φýση, üταν δεν σÝβεσαι τους νüμους της, αντιδρÜ ποτÝ δεν λησμονεß και τÝλος πÜντα τιμωρεß.

Αυτü εßναι το τßμημα της αλüγιστης και αντß πÜσης θυσßας ΑνÜπτυξης και αυτÝς εßναι οι αποτυχßες μας, üπως καταγρÜφονται σýμφωνα με τον μÝχρι σÞμερα απολογισμü μας και τα ερωτÞματα που γεννþνται εßναι: Θα μπορÝσουμε Üραγε να διδαχθοýμε απü αυτÝς; "...Και μην Ýχοντας πιο κÜτου Üλλο σκαλß να κατρακυλÞσεις πιο βαθιÜ στου Κακοý τη σκÜλα" να περισþσουμε üτι δεν Ýχει χαθεß; θα μπορÝσουν Üραγε να αφυπνισθοýν συνειδÞσεις; Ýτσι þστε "... για τ' ανÝβασμα που σε καλεß θα αιστανθÞς να σου φυτρþνουν, þ χαρÜ τα φτερÜ, τα φτερÜ τα πρωτινÜ σου τα μεγÜλα", üπως με αυστηρÞ κριτικÞ αλλÜ και αισιüδοξη þθηση, μας παροτρýνει ο εθνικüς μας ποιητÞς στον "Προφητικü" απü τον ΔωδεκÜλογο του Γýφτου.

Δεν εßμαστε αντßθετοι με την ανÜπτυξη. Εξ' Üλλου κÜτι τÝτοιο θα Þταν μεγÜλο σφÜλμα για Ýνα πλανÞτη με 6,5δις πληθυσμü και με τερÜστιες ανÜγκες διαβßωσης. ¼σο και υγιεινü περιβÜλλον να εßχαμε, χωρßς ανÜπτυξη θα φθÜναμε σε Ýνα κüσμο πεινασμÝνων. ΕπομÝνως το ζητοýμενο εßναι η ορθÞ, βιþσιμη Þ αειφüρος, üπως Ýχει καθιερωθεß να λÝγεται, ανÜπτυξη και üχι ανÜπτυξη αντß πÜσης θυσßας.

Εßναι γεγονüς αναμφισβÞτητο üτι η ΕπιστÞμη, η ¸ρευνα και η ΤεχνικÞ, οι οποßες σÞμερα Ýχουν λýσει δυσκολüτερα προβλÞματα, εßναι σε θÝση μÝσα απü τη διεπιστημονικÞ συνεργασßα να δþσουν τις σωστÝς λýσεις και να αποτρÝψουν την απειλÞ των περιβαλλοντικþν εκτροπþν. Το πρüβλημα üμως δεν περιορßζεται στην επιστημονικÞ του διÜσταση, πρÜγμα που θα Ýκανε τη λýση του ευκολüτερη, Ýχει τρεις ακüμη συνιστþσες την οικονομικÞ, την κοινωνικÞ και την ηθικÞ. Στο σημεßο αυτü υπεισÝρχεται και η πολιτικÞ παρÝμβαση, η οποßα με τις κατευθυντÞριες γραμμÝς τις οποßες χαρÜζει, επωμßζεται Ýνα μεγÜλο μÝρος της επßλυσης του κοινοý μας προβλÞματος Þ αλλιþς της διασφÜλισης του κοινοý μας μÝλλοντος. Στο σημεßο αυτü λοιπüν, üπως και στο "αρχαßο δρÜμα", εßναι η κατÜλληλη χρονικÞ στιγμÞ της παρÝμβασης του "απü μηχανÞς θεοý" με τη μορφÞ του μοντÝλου της Βιþσιμης ΑνÜπτυξης και η ανÜδειξη του ρüλου της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης, η οποßα üντας πλÝον σε εγρÞγορση, Ýχει βρει "για το ανÝβασμα, απü του κακοý τη σκÜλα τα "φτερÜ τα πρωτινÜ της τα μεγÜλα".

ΣÞμερα η ΕυρωπαúκÞ ¸νωση (Ε.Ε.) αντιλαμβανüμενη την κρισιμüτητα του περιβαλλοντικοý προβλÞματος σε παγκüσμια κλßμακα, (υπερπληθυσμüς, υπερκατανÜλωση, υποβÜθμιση του φυσικοý περιβÜλλοντος) στοχεýει στην προστασßα του περιβÜλλοντος, σε παγκüσμια κλßμακα, αναλαμβÜνοντας ηγετικü ρüλο. Η Ýρευνα στην Ευρþπη για τη θÝσπιση διαδικασßας για την εκτßμηση των επιπτþσεων στο περιβÜλλον απü ανθρþπινες δραστηριüτητες, χρονολογεßται απü τη δεκαετßα του 1970, üταν καταβλÞθηκαν οι πρþτες προσπÜθειες για την υιοθÝτηση Οδηγßας εκτßμησης περιβαλλοντικþν επιπτþσεων. Οι περιβαλλοντικÝς πολιτικÝς της, οι οποßες περιλαμβÜνονται ανÜμεσα στις πιο σημαντικÝς και συνεκτικÝς στον κüσμο, εßναι στην ουσßα επιχειρησιακÜ σχÝδια και νομοθετÞματα που οδηγοýν κατÜ κανüνα, σε εκπüνηση πολιτικþν, επιτυγχÜνοντας παρÜλληλα πρüοδο και σε επιστημονικü επßπεδο. Οι προσπÜθειες της Ε.Ε, οι οποßες ξεκινοýν απü üλα τα κρÜτη-μÝλη και στρÝφονται εμφανþς και προς τις υποψÞφιες προς Ýνταξη χþρες, καθþς και προς τον υπüλοιπο κüσμο, δεν αρκεß να παραμεßνουν μüνο ΕυρωπαúκÝς προσπÜθειες, δεν επαρκοýν για τη σωτηρßα του ΠλανÞτη Γη. Η Ε.Ε κÜνει εκτεταμÝνες προσπÜθειες για την προστασßα του αÝρα, του εδÜφους και των υδÜτινων πüρων που συνιστοýν τον πλανÞτη μας, γνωρßζοντας üτι αυτÝς οι προσπÜθειες ενÝχουν τον κßνδυνο να υποστεß η οικονομßα της περιβαλλοντικü αθÝμιτο ανταγωνισμü, αφοý ανταγωνßστριες χþρες üπως ΗΠΑ, Κßνα, Ρωσßα, Βραζιλßα κ.λ.π, παρÜγουν με μειωμÝνα περιβαλλοντικÜ κüστη.
Θεωροýμε üτι μßα απü τις κορυφαßες παρεμβÜσεις της Ε.Ε στο "περιβαλλοντικü ζÞτημα" εßναι και η κατÜρτιση και εφαρμογÞ της Οδηγßας 2001/42/ΕΚ (ΕΕ, 2001) σχετικÜ με την εκτßμηση των περιβαλλοντικþν επιπτþσεων ορισμÝνων ΠρογραμμÜτων και Σχεδßων (Π.Σ.) Þ Οδηγßα για τις ΣτρατηγικÝς ΠεριβαλλοντικÝς ΕκτιμÞσεις (ΣΠΕ) (ΕΕ, 2001). Η Οδηγßα αυτÞ, αποφεýγει την αναφορÜ σε πολιτικÝς και Ýχει αντικειμενικü στüχο την προþθηση της Αειφüρου ΑνÜπτυξης Þ Üλλως Bιþσιμης ΑνÜπτυξης, με την υψηλοý επιπÝδου προστασßα του περιβÜλλοντος και την ενσωμÜτωση των περιβαλλοντικþν ζητημÜτων στην προετοιμασßα και θÝσπιση σχεδßων και προγραμμÜτων και συγκεκριμÝνα στην προþθηση του Αειφορικοý Χωρικοý Σχεδιασμοý, μÝσα στον οποßο προτßθεται να λειτουργÞσει. Η Ýννοια της Αειφüρου Þ Βιþσιμης ΑνÜπτυξης Ýχει διεισδýσει σε üλους τους τομεßς επιστηµονικÞς σκÝψης απü την δεκαετßα του 1980 με την παρουσßαση της Ýκθεσης Brundtland "Το κοινü μας μÝλλον" (WCED, 1987) και εßναι ευτυχÝς γεγονüς üτι Ýχει αναμφισβÞτητα επηρεÜσει και την µορφÞ της ΣτρατηγικÞς ΠεριβαλλοντικÞς Εκτßμησης καθþς και τις προσπÜθειες εφαρμογÞς της απü τα κρÜτη μÝλη της Ε.Ε. ΕπειδÞ üμως Ýνα χελιδüνι δεν φÝρνει την 'Ανοιξη, θα πρÝπει εκτüς απü το χελιδüνι που λÝγεται ΕυρωπαúκÞ ¸νωση, να αφυπνιστοýν και τα υπüλοιπα που Ýρχονται απü ΗΠΑ, Κßνα, Βραζιλßα, Ινδßα και αλλοý, διαφορετικÜ θα οδηγηθοýμε στην σιωπηλÞ 'Ανοιξη, τη «Silent Spring», üπως την περιγρÜφει το 1962 στο κλασσικü βιβλßο της η Rachel Carson.